Afgelopen september heeft Henk Pieter Sterk zijn Master-diploma, inclusief het predicaat cum laude, voor Earth Sciences aan de Universiteit van Amsterdam in ontvangst mogen nemen. Naast dat hij samen met Merel Hondebrink het bestuur van Lulofs sinds kort heeft versterkt, is hij na zijn afstuderen aangenomen als Junior Docent bij de opleiding Future Planet Studies. Wij vroegen hem naar zijn ervaringen bij het afronden van zijn studie en de zoektocht naar een baan.


Hoe heb je de opleiding aan de UvA ervaren?
De Master Earth Sciences was de meest logische vervolgopleiding na het afronden van mijn Bachelor Aardwetenschappen aan de UvA. De relatief kleine opleiding – we zaten altijd in kleine werkgroepzalen – betekende dat je veel contacturen had met de docenten en de band met je medestudenten hecht was. Hierdoor heb ik ook veel tijd gehad om me niet alleen te oriënteren wat betreft mijn specialisme, maar ook om daar met meerdere mensen om me heen op de faculteit over te discussiëren. De lijnen zijn kort en je weet iemand snel te vinden: of je nu een lab-analyse moet uitvoeren of feedback wilt op een literatuurverslag, er was altijd wel iemand in de gelegenheid te helpen.

Waar ging je thesis-onderzoek over?
Voor mijn afstudeerproject heb ik een protocol opgesteld voor het handmatig maken van digitale geomorfologische kaarten. Dit onderzoek was onder het toeziend oog van Harry Seijmonsbergen en zou een uitbreiding worden op, mede door hem, eerder gepubliceerde karteertechnieken in alpine landschappen. Het uiteindelijke protocol was het resultaat van een onderzoek naar hoe geomorfologen, zowel studenten en experts, hun expertise inzetten om verschillende typen data, o.a. luchtfoto’s, hoogtemodellen en hellingsafgeleiden, te selecteren en te gebruiken voor het maken van landschapseenheidskaarten. Doordat dit in een digitale omgeving gebeurde, kon ik alle kaarten samenvoegen en iets zeggen over hoe ‘goed’ de uiteindelijk geproduceerde landschapsvormen overeenkwamen tussen de experts en studenten. Deze vergelijking, met een groep van meer dan 20 individuen, was nog niet eerder gedaan.

Heb je lang moeten zoeken naar je huidige baan?
Net voordat ik afstudeerde kwam er een vacature voor Junior Docent bij het Instituut voor Interdisciplinaire Studies op de UvA . Ze zochten een aardwetenschapper met ambities binnen het onderwijs en ik heb vrijwel gelijk een brief gestuurd. Tijdens de Master-fase mocht ik al bij een aantal vakken van Future Planet Studies (dezelfde opleiding als waarvoor de vacature was) werkgroepen begeleiden als student-assistent. Tijdens deze bijbaan, wat overigens door menig ander masterstudent als een leuk extraatje wordt gezien, kwam ik erachter dat het helpen van studenten me goed lag en de feedback die ik kreeg was ook positief. Nu ben ik al bijna een halfjaar aangesteld en het gaat me goed af.

Het is zeker een voordeel dat ik op de UvA ben gebleven, aangezien de korte lijnen die ik als student had met hoofdvakdocenten, nu goed van pas komen als ik ze als een collega moet benaderen!

Welke tips heb je voor aankomende alumni?
Bouw een netwerk op. Zeker tijdens je studie krijg je voldoende de mogelijkheid om je te laten zien en om buiten je verplichte vakken ook eens buiten de universiteit te kijken. Een stage aan het einde van je studie kan een goede oplossing zijn als je nog niet precies weet wat je wilt, maar je in ieder geval niet bij een instituut aan de slag wilt. Maar mocht je wel verder willen in de academische wereld, zorg er dan voor dat je dit laat zien bij je docenten en probeer eens een congres te bezoeken binnen je vakgebied. Medestudenten die nu begonnen zijn met hun promotie, bijvoorbeeld Olaf Brock bij het IBED op de UvA en Jeroen Zethof aan de TU in Dresden, hebben tijdens hun studie goed gebruik gemaakt van hun communicatieve vaardigheden om verder te kunnen gaan in het onderzoek. Voor degene die graag het onderwijs, al dan niet op de universiteit, in willen: probeer aangesteld te worden als student-assistent tijdens je studie, dan kom je er snel achter of het echt iets voor je is.

Waar kunnen we je over 10 jaar zien?
Dat blijft altijd lastig om te zeggen, maar ik hoop zeker nog een tijdje op een universiteit rond te mogen lopen. De komende tijd wil ik graag veel onderwijservaring op doen om dan wellicht in de toekomst nog te mogen beginnen aan een promotie: ik ben zeker nog niet uitgeleerd!


  Last edit: 2017-01-08 15:27:32.