Jeroen Zethof vertelt over zijn afgeronde master thesis. Dat heeft hem gebracht tot waar hij nu is: hij is net gestart als PhD bij de TU in Dresden.


Gedurende mijn master opleiding was ik, net als veel andere, op zoek naar een thesis onderwerp. Ik had mijn bachelor thesis bij Erik Cammeraat gemaakt, waarbij ik bodemmonsters gebruikte die uit Zuid-Oost Spanje kwamen. Aangezien zijn onderzoeksgebied en mijn wetenschappelijke interesses overeenkomen, besloot ik ook voor mijn master thesis bij hem langs te gaan. Hij tipte mij dat Estela Nadal, een post-doc die tijdelijk aan het IBED verbonden was, ook onderwerpen in Spanje had en zelfs op het gebied van herbebossing/ecosysteem restoratie. Daarop nam ik met haar contact op en met z’n 3en hebben we het project voor mijn master thesis opgezet. In de anderhalf jaar die volgde, ik had uitloop door een tweede thesis en een presentatie op het EGU congres, heb ik gekeken naar het versterkende effect van bosaanplant op de bodem kwaliteit vergeleken met natuurlijke successie in Zuid-Oost Spanje. Ik heb ontzettend genoten van de ruimte om mijn eigen invulling aan het project te geven en de ondersteuning die ik kreeg om mijzelf (academisch) te ontwikkelen.

Toen ik mijn thesis vrijwel afgerond had, heb ik bij Erik aangegeven dat ik zoekende was naar een promotie plek met wederom veldwerk in het Mediteraans gebied. Het geluk was met mij toen bleek dat Erik juist samen met Karsten Kalbitz, professor bij het IBED van 2009 tot 2014 en nu werkzaam aan de TU Dresden, een beursaanvraag voor een dergelijk project had ingediend. Van het één kwam het ander en eind augustus kreeg ik een uitnodiging voor een gesprek in Tharandt, een schattig dorpje net ten zuiden van de duitse stad Dresden waar het bodem instituut van de universiteit gevestigd is. Na een paar spannende weken kreeg ik te horen dat zij mij graag voor de positie wilden hebben. Aangezien ik nog een tweede master moest afmaken, besloten we om per 3 januari 2017 te beginnen.

Tijden gaan snel en terwijl de sneeuw voor mijn raam valt, bereid ik mijn promotie onderzoek voor dat in één van de droogste en warmste delen van Europa zal gaan plaatsvinden. Voor mijn promotie onderzoek ga ik namelijk kijken naar bodem aggregatie en bodem stabiliteit over een klimaat en vegetatie gradient in Zuid Spanje. Daarvoor werken we vanaf de Tabernas woestijn tot boven de 1000 meter op de naastgelegen Sierra de Los Filabres. Deze data proberen we te koppelen aan wat de anderen binnen het project aan microorganismen en hun producten in deze bodems vinden. Zo hopen we meer te weten te komen over de rol van bodem microorganismen in het proces van bodem erosie.

Over 5 tot 10 jaar hoop ik nog altijd werkzaam te zijn binnen de wetenschap en meerdere interessante projecten afgerond te hebben op het gebied van bodem-water-vegetatie interactie in de Mediterane klimaat zone. Uiteraard hoop ik jullie allen binnen die tijd bij Lulofs eens tegen te zijn gekomen.


  Last edit: 2017-01-08 17:21:22.