Beste Lulofs-lid Lulofs,

Kun je deze nieuwsbrief van Lulofs niet goed lezen? Bekijk deze dan online.
Nieuwsbrief

Nummer 4: mei 2014

Aandacht voor:
- Terugkijkend naar het Lente-symposium 13 maart 2014
- Blik op biologie voor aardwetenschappers
- Interview met Annemieke Kooijman
- Informatief: Orde op Lulofszaken stellen






Alumnivereniging van UvA Fysische Geografie en Aardwetenschappen

Beste Lulofs-lid,

Het lente-symposium van 13 maart 2014 met het thema 'Stedelijke Fysische Geografie' was een geslaagde middag. Wij willen graag de sprekers hartelijk danken voor hun bijdrage. Heb je de presentaties gemist, of wil je ze nog eens terug kijken? De bijdragen van Bep Schrammeijer, Arnold van der Valk en Madeleine Schilder zijn terug te bekijken op onze website.
> Lees het volledige artikel hier

Mocht je vragen, opmerkingen of tips hebben na dit lente-symposium, schroom niet en stuur ons een berichtje: info@lulofs.org. Veel plezier met deze nieuwsbrief en de artikelen.


Hartelijke groeten,

Het Lulofs bestuur: Jan van Mourik, Cindy Teeven, Manon de Vries, Erik Cammeraat, Tamara Jonkman, Martha Bakker

Blik op... biologie voor aardwetenschappers

Kunnen planten bepalen waar ze hun zaadjes naartoe sturen?

Door Jelle Treep

“Bioloog worden”, dat kan toch niet de reden geweest zijn om voor een studie aardwetenschappen te kiezen? Vanuit het ‘Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica’ in een onderzoeksgroep ‘Ecologie en Biodiversiteit’ (UU) terecht te komen klinkt alweer een stuk logischer. In het curriculum Aardwetenschappen speelt ecologie een aanzienlijke rol, met name de interacties tussen abiotische en biotische processen. Ook de vaardigheden in (ruimtelijke) statistiek, programmeren, modelleren en GIS zijn goede aanvullingen.

Aardwetenschapper Jelle Treep vertelt ons over zijn PhD-onderzoek tussen de biologen.

> Lees het volledige artikel hier




Interview met Annemieke Kooijman



Ik ontmoet Annemieke Kooijman op het Science Park, druk in voorbereiding voor de veldwerken van de bachelorthesissen van dit jaar. Gelukkig heeft ze een momentje gevonden om ons bij te praten over het boek ‘Cuesta landscape of the Luxembourg Gutland’, waar Erik Cammeraat tijdens het Lente symposium naar refereerde. Het boek combineert een terugblik op de vele veldwerken die er hebben plaatsgevonden met een overzicht van de kennis die tijdens deze veldwerken is opgedaan.
  1. Annemieke, vanwaar dit boek?
‘Wel, er hebben gedurende 50 jaar promovendi onderzoek gedaan en het studenten veldwerk heeft bijna 25 jaar standgehouden. Volgens mij was de schrijver W.F. Hermans een van de eersten die promoveerde in het gebied, en Erik (Cammeraat) in 1992 een van de laatsten.’ Ze geeft aan dat dit dan ook de oorspronkelijke motivatie was voor het boek. ‘Zoveel kennis mocht niet zomaar verloren gaan vonden Erik, Harry (Seijmonsbergen) en ik. Wij zijn in 2011 begonnen met het boek en het was oorspronkelijk ook de bedoeling hier mee klaar te zijn op het moment dat het laatste veldwerk plaatsvond in 2012’.

> Lees het volledige artikel hier
Informatief: Orde op Lulofszaken stellen

Het is alweer meer dan anderhalf jaar geleden dat ik in een bus op weg naar een veldexcursie werd gevraagd om aan te sluiten bij het bestuur van Lulofs. Ik heb hier niet lang over nagedacht, want ik vind het heel belangrijk dat er gelegenheden blijven bestaan waarin fysisch geografen elkaar kunnen treffen, en daar wilde ik graag aan bijdragen. Na jarenlang samen dezelfde studie te hebben gevolgd is het leuk om ook na die periode ideeën en ervaringen met elkaar te blijven delen. Graag wil ik andere alumni ook deze gelegenheid geven. Uiteraard is het van belang dat Lulofs dan wel in contact komt/blijft met de alumni. Maar om ieder Lulofs lid te bereiken heb je wel een e-mailadres nodig.

> Lees het volledige artikel hier

Contact

Vragen? Stel ze via het e-mailadres.

Nieuws
  • VVFG sprekers gezocht – GAOS, de studievereniging van Aardwetenschappen, is op zoek naar sprekers voor een VVFG-lezing in oktober. De onderwerpen zijn (1) hydrologie, rivieren en kusten, (2) geomorfologie, klimaat en archeologie, (3) geoinformatie, en (4) bodem, landschap en ecosystemen. Interesse? Stuur dan een bericht naar GAOS: gaos@science.uva.nl.
  • 'Vogel het uit!' app vliegt uit! – We mochten in de vorige nieuwsbrief van Lulofs een pracht artikel bieden over de academische jaarprijs die dit jaar gewonnen is door één van IBED’s eigen onderzoeksteams. Deze mooie prestatie heeft dan nu ook de kers op de taart gekregen met de presentatie van hun app 'Vogel het uit!' op 14 mei in NEMO. Het Lulofs bestuur zal zeker geheugen vrijmaken voor deze app en wenst het team veel succes!
              

Je krijgt onze mail, omdat je Fysische Geografie of Aardwetenschappen hebt gestudeerd of hebt gewerkt op de Universiteit van Amsterdam en we denken dat je geïnteresseerd bent in informatie van de alumnivereniging Lulofs. Wil je deze toch niet ontvangen, laat ons dit dan weten middels een e-mailbericht naar info@lulofs.org.